Czyszczenie monet 2 zł nordic gold.

Tu możesz pogadać o różnych rodzajach monet np. dukaty lokalne, monety srebrne i złote

Czyszczenie monet 2 zł nordic gold.

Postprzez vigone1 Śro Paź 07, 2009 6:24 pm

Witam serdecznie. Jestem tu zupełnie nowym forumowiczem ale numizmatykiem właściwie od 15 lat. Zawsze zbierałem monety ale po roku 2001 przestałem. Niedawno znowu zainteresował mnie ten temat. Chciałbym dokończyć moją kolekcję monet 2 zł nordic gold. Właściwie mam wszystkie te monety do roku 2001 więc raczej wszystkie najcenniejsze. Jednak większośc z nich jest ubrudzona a niektóre noszą paskudne tłuste plamy i odciski palców. Kiedyś nie wiedziałem że lepiej ich nie dotykać, dzisiaj już wiem. Oczywiście żadnej z nich nie próbowałem czyścić. Obecnie poszukuje jakiegoś delikatnego sposobu na wyczyszczenie tych monet. Wykonałem eksperyment delikatnym mydłem w płynie i silnym strumieniem wody a następnie natychmiastowe suszenie (na brudnej dwuzłotówce ng z 2009 roku). Moneta wygląda pięknie może błyszczy się aż troche za bardzo. Jednak pytam doświadczonych numizmatyków o bezpieczeństwo takiej metody (czy na przykład za pięć lat moneta ta będzie wyglądać naturalnie) oraz o inne sprawdzone nieinwazyjne metody czyszczenia monet nordic gold. Znalazłem w internecie jakieś sposoby z coca colą albo pastą do zębów ale nie wierze w te metody. Czekam z niecierpliwością, gdyż chętnie bym je już poukładał w nowym albumie.
vigone1
Szeląg

Dołączenie: Śro Paź 07, 2009 5:50 pm

Re: Czyszczenie monet 2 zł nordic gold.

Postprzez administrator Śro Paź 07, 2009 6:43 pm

Powiem tak.
Znalazłem z 8 miesięcy temu w sklepie sokoła wędrownego 2.
Jak to z obiegu był cały w patynie.
użyłem delikatnej pasty do zębów (bez żadnych granulek itp.) i czyściłem palcami. Dziś moneta wygląda prawie jak nowa.
Najlepszy sposób to kwasek cytrynowy:
nalej troszkę wody przegotowanej lub destylowanej i wsyp trochę kwasku i zostaw tam monetę. Ja tego nie próbowałem ale moi koledzy sobie to zachwalają.
inny sposób to wrzuć na kilka dni do oleju, ja próbowałem i jest super metoda.
Z resztą tu masz wszystko zrob-to-sam-f17/czyszczenie-monet-t60.html

Gdzie przechowujesz monety?
Ja polecam pudełko próżniowe
zero patyny przez kilkanaście lat
administrator
Administrator

Dołączenie: Pią Lut 20, 2009 5:31 pm

Postprzez vigone1 Śro Paź 07, 2009 7:06 pm

Będe próbował na nowych nic nie wartych dwuzłotówkach. Właściwie to do przechowywania monet kupiłem album do którego wchodzą całe kapsle. Wejdą do niego wszystkie monety od 1995 do 2008. Bardzo ładna rzecz. Patyna absolutnie mi nie przeszakadza, nawet wolałbym nie usuwać patyny ale odciski palców i tłuste plamy to już co innego. Wygląda to paskudnie i zmniejsza wartość monet. Tylko strach czyśćić na przykład takiego jeża albo zygmunta augusta.
vigone1
Szeląg

Dołączenie: Śro Paź 07, 2009 5:50 pm

Postprzez administrator Pią Paź 09, 2009 5:26 pm

weś spirytus i na wacik gwarantuje super sposób
administrator
Administrator

Postprzez igorasty Śro Gru 23, 2009 8:32 pm

Witam Wszystkich.
Zbieram amatorsko monety 2Zl ng. Ciekawi mnie również temat czyszczenia monet.Sam kiedyś czyscilem monety kwaskiem cytrynowym i pasta do zebów ale po włozeniu do kapsla po roku pojawiaja sie jakies dziwne odbarwienia,coś w stylu zasniedzialej monety chociaz przez ten caly czas nie wyjmowalem ich z kapsla.
Znacie możne jakieś alternatywne sposoby przechowywania i oczywiście czyszczenia??
Może to standardowe pytanie ale ciekawi mnie to i chce znowu wyczyścić te najbardziej brudne
igorasty
Szeląg

Dołączenie: Śro Gru 23, 2009 8:20 pm

Postprzez administrator Czw Gru 24, 2009 11:25 am

Do przechowywania najlepsze są pudełka próżniowe.
Stop z jakiego są zrobione GN jest bardzo nietrwały, a w pudełku jest bardzo mało powietrza dzięki czemu przez kilkanaście lat będą jak nowe
administrator
Administrator

Postprzez igorasty Czw Gru 24, 2009 12:31 pm

Dzieki za podpowiedz i wesołych przy okazji...
igorasty
Szeląg

Dołączenie: Śro Gru 23, 2009 8:20 pm

Powróć do Ogólne dyskusie o monetach

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość